Ego sum resurrectio et vita (Jan 11, 25)

Lidská sexualita

5. 4. 2009 18:44
Rubrika: Sexualita

    Sexuální potřeby a pudy máme stejně jako zvířata, ale na rozdíl od nich jsme dostali něco navíc - rozum. Právě díky rozumu si můžeme vybírat partnera, se kterým bychom zajistili nejen vznik rodiny, ale i její dlouhodobé trvání. Ale to není jediné v čem nám rozum v sexualitě pomáhá. Díky němu jsme schopni ovládat své sexuální potřeby a mít je tak neustále pod kontrolou, což zvířata nemohou. Tím spojením "pod kontrolou" nemyslím, že si člověk občas řekne:"Tak dneska teda ne", ale je v tom mnohem víc. Jde tu o úplnou kontrolu nad svým sexuálním životem. Dnes se člověk velice často setkává s názorem, že člověk sex nezbytně potřebuje k životu a že se bez něj prostě nedá žít. Člověk přece někde potřebuje vybýt ten přetlak! Jakmile ale někdo tento názor zastává, odhodil to nejcennější co měl - rozum a začal jednat pudově, jako zvířata. Bohužel málo lidí si tento fakt uvědomuje a posouvají tak sex na smysl vztahu. Až příliš často se objevuje ve vztazích věta: "No kdybych s tebou nemohl spát, asi bych s tebou nechodil."


 

    Zde vidíte dva typy průběhu vztahů. Správný a dnes už většinou zavrhovaný je ten první. Protože jedině láska může být pevným základem pro založení a následné budování vztahu. Člověk poznává svého partnera a postupně se každý otvírají tomu druhému. A tak skrze všechno co k lásce patří, tito dva lidé společně putují v tomto pomyslném trojúhelníku až na samotný vrchol sebepoznání a sebedarování se tomu druhému, což by nemělo žádnou cenu, kdyby se ti dva dokonale neznali. Jedině takto může  vztah fungovat i nadále. Druhým a pro dnešní dobu typickým příkladem je vztah založený na sexu. Lidé založí vztah právě na tom, že se po velice krátké době, kdy je vztah ještě v úplných začátcích uchýlí k sexuálnímu soužití. Ale jakmile někdo postaví vztah na sexu, nemůže nikdy dlouho vydržet. Tito dva lidé spolu sice sexuálně žijí, ale nijak zvlášť se neznají. Jediná věc, která je spojuje je fakt, že si chtějí oba užívat a nestarat se nijak zvlášť o budoucnost. Nemůžeme ale říct, že dnešní lidé jsou nymfomanky a erotomani. Každý z nich v sobě stále má tu představu, že až si dostatečně užije, usadí se a založí rodinu. Neuvědomují si ale, že pokud vztah založí jen na uspokojování sexuálních pudů, je jen mizivá šance, že by přešel ve vztah plný lásky, která je nezbytná pro funkčnost rodiny. Sex byl, je a vždycky bude jen vrcholem vztahu a nelze ho položit jako základ. Je to dobře vidět i na trojúhelníku, že plocha, která by měla nést celý vztah je příliš malá. Jakmile se to však stane a my založíme takovýto vztah, ztratíme svou lidskost a stanou se z nás jen obyčejné předměty, které slouží jen k ukojení sexuálních potřeb. 
 

Zobrazeno 5165×

Komentáře

pavliCZECH

Provokativní otázka :-) -> Co ten trojúhelník postavit ještě na tu delší odvěsnu?

Jaroslav Rašovský (Famon)

To už by ztrácelo tu symboličnost. Jde tu o to, aby se ukázalo co je základ a co vrchol. Kdyby jsi ten trojúhelník položil, nijak by to z toho nevyplynulo.

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio