Ego sum resurrectio et vita (Jan 11, 25)

Přeceňování krásy

26. 10. 2009 13:53
Rubrika: Sexualita

Když se člověk dívá kolem sebe, na ostatní lidi, může si uvědomit, jak je tělesná krása veliký dar. Bohužel je tento dar v dnešní době příliš přeceňován. Lidé kladou obrovské nároky na krásu svých partnerů či partnerek. Kolik zbytečných desetitisíců utrácíme v kosmetických salónech, zlatnictvích, v obchodech s oblečením nebo obuví.A tohle se samozřejmě odráží i na kvalitě našich vztahů. Najednou nám vznikají vztahy, ve kterých partneři nebo partnerky mají stejnou funkci jako nové auto nebo kabát. A když se nám přestanou líbit, prostě je odkopneme pryč a najdeme si nové a hezčí, které nám bude okolí opět závidět.

S tímto přístupem se nám ale nikdy nepodaří založit takový vztah, ze kterého by mohla později vzejít i rodina. Když zakládáme vztah, měli bychom se naučit chovat jako slepí lidé. Ti totiž nemůžou vnímat tělesnou krásu, ale o to více mohou vnímat to, co je podstatné. Musíme se oprostit od okouzlení krásou, abychom dokázali proniknout až k srdci člověka. Teprve tam můžeme začít zakládat dobrý vztah.

Nedávno jsem si díky jedné slečně uvědomil, jak člověk může být závislý na své vlastní kráse. Tato slečna měla na svém profilu spoustu fotek, na kterých byla jen spoře oděná. A pod každou fotkou byl komentář některé z jejích kamarádek, které její krásu obdivovaly. Když jsem ty komentáře procházel, došlo mi, nakolik je tato slečna na své kráse závislá, a jak velkou potřebu má se chlubit. A to nejhorší je, že přímo potřebuje k spokojenému životu závist svého okolí.

Jak se ale někdo může chlubit tím, na čem nemá žádnou zásluhu. Naše tělo jsme všichni dostali zadarmo a to, že nám vyrostlo do krásy, je jen o důvod víc, proč máme děkovat Bohu. Není to důvod pro to, abychom ze sebe dělali výstavní kusy. Takovým chováním dosáhneme pouze toho, že v nás zakoření pýcha a v našem okolí závist.

Proto vás všechny moc prosím: „Chraňte a skrývejte si svou krásu pro své životní partnery, protože právě pro ně je určena. Jakmile ji začnete užívat k něčemu jinému, mrháte darem, který jste dostali a ubližujete sobě i svému okolí."

 

 

Zobrazeno 8361×

Komentáře

Ester

Však to jsem nikdy nepopíral. Myslím si, že na pochopení důležitosti fyzické krásy k zamilovanosti je dobré zeptat se někoho, kdo je slepý.
---- myslím, že to právě popíráš....

Handicap nejde podle mě brát jako normu, ani pro zamyšlení....
Navíc nevidomí vnímají jinak než my ostatní, jsou daleko citlivější na jiný signály, používají víc sluch a hmat, to jsou jejich "oči". Takže to je trochu jiný svět a na tom bych (implicitní) argumentaci ohledně nedůležitosti fyzický krásy nestavěla.... (aspoň to tak na mě působí, že to tak máš, třeba se pletu....)

Lidi jsou samozřejmě různý, někteří se berou z rozumu (někteří se zamilovali nakonec i do partnera, kterýho jim vybrali rodiče).... Taky ne každý je "vizuální" typ, ale troufnu si říct, že většina lidí jiskru a přitažlivost potřebuje. Zamilovat se lze mnoha způsoby....hlas, chování, smysl pro humor....ale těžko z toho vyřadit vzhled....vztah (a zejména manželství) není jen čistě duchovní skutečnost. . . .

Na tom přece není nic špatnýho, hledat u partnera krásu (kromě dalších hodnot)...."tak sme byli stvoření, s touhou po kráse, dobru, lásce, štěstí....v konečným důsledku ať už to člověk ví nebo ne je to touha po Bohu....tam je její zdroj i trvalý naplnění...."

Jaroslav Rašovský (Famon)

Pokud jsem se vyjádřil nějak dvojsmyslně, tak se omlouvám, ale rozhodně není cílem tohoto článku popřít důležitost lidské fyzické krásy ve vztazích. Cílem je ukázat absurditu dnešního vnímaní krásy u mnoha mladých lidí, kterou jim vnucuje společnost.
Ten příklad s těmi slepými byl spíše ukázkou, že ne všichni si volí partnera podle fyzicé krásy. Samozřejmě se to nedá vztáhnout na ty, kdo vidí. Však i samotná výzva,kterou jsem zakončil článek dostatečně vypovídá o tom, že fyzická krása do vztahů neoddělitelně patří a bez ní by byly vztahy ochuzeny.

Zobrazit 24 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio