Ego sum resurrectio et vita (Jan 11, 25)

Smysl života

29. 1. 2010 19:12
Rubrika: Různé

    Proč vůbec žijeme? Na tuto otázku se lidstvo snaží odpovědět už od svého počátku a my nejsme výjimkou. Smysl života lidé vidí v různých věcech, ale je i několik, ve kterých se shodují. Když jsme měli minulý rok praxi na středních školách, jejímž cílem bylo prezentovat křesťanství, snažili jsme se zjistit hodnotový systém dnešní mládeže. Určitě nikoho z vás nepřekvapím, když řeknu, že nejčastější odpovědi na tuto otázku byly: rodina, kvalitní vztah, finanční zajištěnost, dobrá práce, štěstí, láska aj. Toto jsou bezpochyby krásné cíle, je ale vůbec možné jich v dnešní společnosti dosáhnout? Jak moc je jejich dosažení reálné? Nejsou to jen krásné představy o životě, které si v mládí vytváříme? A pokud ne, proč je většina rodin na světě rozpadlých, proč se manželé nenávidí, proč si mladí lidé ve vztazích ubližují, proč zabíjíme své vlastní děti při potratech? Proč se vzájemně okrádáme v práci, proč si děláme naschvály a podrážíme se? Jak je tohle všechno možné, když už od mládí usilujeme o tak vysoké ideály? Kde je láska, kde je snaha o pevnou rodinu, dobrý vztah? Kde je úcta k životu?

    Příčinou všeho je náš egoismus. Máme sice takové krásné cíle, ale bohužel je v nás hluboko zakořeněná láska k sobě samým, která je odsouvá do pozadí. To ona může za to, že naše rodiny a vztahy nedrží pohromadě. Díky ní chce každý z nás brát plnými hrstmi a nedávat vůbec nic. Všichni se bojíme něco obětovat, abychom se o něco neochudili. Bez oběti ale není možné založit vztah, který by překonal všechny překážky. Bez oběti není možné s láskou přijímat děti a bez oběti není ani možné dobře vycházet se všemi lidmi. Když se nám ale podaří překonat náš egoismus a naši sebelásku, dokážeme změnit svět.

    „Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele“ (Jan 15,13). Po nás se nevyžaduje, abychom se obětovali úplně, stačí, když v sobě zabijeme egoismus, sebelásku a zpohodlnělost, které se v nás usazují a díky nimž ztrácí náš život smysl. Každý z nás může mít různý smysl života, ale pokud ho nespojíme s obětí, nikdy ho nenaplníme.

 

Svět nezmění mocní lidé velkými skutky, ale obyčejní lidé každodenní obětí.

 

Zobrazeno 1448×

Komentáře

EsterZedníková

Moc pěkné a pravdivé a 100% na zamyšlení .. :-) klobouk dolů bratránku :-*

Jaroslav Rašovský (Famon)

Díky, právě kvůli tomu zamyšlení si tyto věci nenechávám pro sebe :-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio