Ego sum resurrectio et vita (Jan 11, 25)

Celibát a modlitba bohoslovce

4. 4. 2011 19:29
Rubrika: Sexualita

    Když jsem vstoupil do semináře, dlouhou dobu mě provázela otázka, jak bych se měl při své formaci připravit na celibát, který budu na konci své formace slibovat. Je sice pravdou, že s povoláním ke kněžství získá člověk od Boha schopnost žít v celibátu, ale je také zřejmé, že se tato schopnost musí neustále rozvíjet. Celibát je především dar a tento dar se nevyvíjí sám od sebe. Je tedy nezbytné, aby člověk s tímto darem pracoval a dovedl ho do plnosti tím, že bude neustále budovat vztah s Ježíšem Kristem.

Povolání k celibátu není jen nějaké povznesení se nad pudovostí, jak bývá často mylně chápáno. Není ani dlouhodobým cvičení se v sebeovládání. Kněz přece nežije v celibátu proto, aby svým životem otevřeně bojoval proti manželství. Ale naopak obojí způsob života, ať už v celibátu nebo v manželství, je životem v naprosté odevzdanosti. Jako se manželé zcela odevzdávají sobě navzájem, tak se i kněz odevzdává skrze Ježíše Krista všem lidem, ke kterým je poslán. Jedině v úplné odevzdanosti mohou manželé plně žít své manželství a stejně tak i kněz své kněžství. Příprava na kněžství tedy není o nic jednodušší než příprava na manželství. Pokud se chce člověk dobře připravit na své povolání, potřebuje k tomu nezbytně pomoc. Proto jsem i já sám hledal, koho ze svatých bych si měl zvolit a koho bych měl prosit o pomoc.

    V tomto hledání mi velmi pomohla kniha Dopis knězi od Matky Terezy. Píše tam: „Proto víc než kdokoli jiný potřebuje budoucí kněz lásku a něžnou péči Mariinu, aby zůstal věrný – pouze Ježíšovi; skrze Marii, s Marií, protože ona byla stále s Ježíšem, žila s ním třicet let, dala Ježíšovi své vlastní tělo. Myslím, že nikdo jiný nám nemůže pomoci uchovat si naprostou čistotu, zdrženlivost a panenský stav tak jako ona. “ Hned jsem si uvědomil, na koho se mám obrátit. Vždyť Maria je ochránkyní všech kněží, a kdo jiný by měl knězi pomáhat než ta, která sama prožila celý život v celibátu. Kdo jiný než Maria, která se vzdala svých představ o životě a plně přijala Boží plán. Kdo jiný by mohl být v této oblasti lepším průvodcem? Proto jsem se zcela obrátil k Marii a plodem toho je modlitba, kterou se snažím každý den modlit, a se kterou bych se chtěl s Vámi podělit.

 

    Panno Maria, odevzdávám ti do tvých rukou celé své srdce. Prosím, přijmi ho a ochraňuj, aby ho nemohla získat žádná jiná žena. A daruj ho svému Synu Ježíši Kristu, aby se skrze něho mohlo dávat všem lidem, ke kterým budu poslán.

    Milosrdná Matko, vyprošuj mi, prosím, u svého Syna všechny potřebné dary k povolání, které jsem od něho dostal. Abych se na něj svědomitě připravoval a poté ho i dobře vykonával.

    Ctihodná Panno, otevři mi, prosím, svou mateřskou náruč a přijmi mě do ní. Abych v ní byl ochráněn přede všemi svody, chtíči a žádostmi těla i před pokušeními, která se mě neustále snaží svést z cesty k tobě, k tvému Synu i k mému povolání.

    Panno Maria, naše nejmocnější přímluvkyně - oroduj za nás.

 

Zobrazeno 6855×

Komentáře

PetraO

Děkuji za vysvětlení.

ANTONIOVA

Ta modlitba je krásná. :)

Zobrazit 17 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio