Ego sum resurrectio et vita (Jan 11, 25)

Homilie na čtvrtek po 23. neděli v mezidobí - Hodonín

11. 9. 2014 20:47
Rubrika: Homilie

    Bratři a sestry, svatý Pavel nám v dnešním prvním čtení říká: „Víme, že není na světě žádná modla, která by byla Bohem. Neboť i když jsou na nebi i na zemi takzvaní "bohové"…pro nás je jeden Bůh.“ (1 Kor 8,4-6)V době, kdy žil svatý apoštol Pavel, byla modloslužba všeho možného druhu velice rozšířená. Člověk běžně narážel na různé svatyně, chrámy, sochy, modly i domácí bůžky všech možných božstev. Proto je celkem pochopitelné, že svatý Pavel apeluje na to, aby křesťané jasně rozlišovali mezi jediným a pravým Bohem a mezi modlami, které žádnými bohy nejsou.

    Dnes se nám ale tento apel může zdát zbytečný. Žijeme přece v době, kdy kolem sebe žádnou modloslužbu nevidíme, tak proč stále omílat něco, co už dávno postrádá smysl. Opak je ale pravdou. Jakožto křesťané 21. století žijeme v prostředí všech možných model a bůžků, stejně jako žili křesťané v Pavlově době. Jen s tou výjimkou, že falešní bohové dneška nejsou tak dobře vidět, jako dřív. První skupinou falešných bohů dnešní doby jsou různá božstva a bohové, které nám prezentují všechna možná světová náboženství a sekty. Počínaje hinduismem, buddhismem, jehovisty a konče samotným islámem, jehož shnilé plody sklízíme právě dnes, když vidíme všemožná zvěrstva, která páchají islamističtí radikálové na blízkém východě. Do druhé skupiny falešných bohů a model dnešní doby, které si jen málokdo z nás uvědomuje, bychom mohli zařadit tolik rozšířené horoskopy, kartářství i jiné formy předpovídání budoucnosti, pověry a na samém vrcholu pak stojí dva nejrozšířenější kulty, a to kult bohyně krásy a kult boha konzumismu. Vždyť kolik lidí dnes podstupuje různé plastické operace, chodí na liposukce, drží přemrštěné diety a jaký to má výsledek? Jen veliké množství psychicky zhroucených a zklamaných lidí, kteří nedosáhli idolu krásy. A kolik lidí dnes obětuje tolik času a utrácí tolik peněz ve všelijakých super a hyper marketech, které se staly chrámy boha konzumismu. Kolik lidských životů řídí slevové letáky, které je dohánějí k šílenství, když se přetahují o věci, které vůbec k životu nepotřebují. I kdyby však skoupili všechno zboží ze všech supermarketů na světě, šťastní stejně nebudou.

 

    V naprostém protikladu stojí nabídka Pána Ježíše. Nabídka, která nekrade člověku svobodu, ale naopak mu ji dává. Nabídka, ve které se nám dává nejen svoboda, ale celý Bůh a to naprosto zadarmo. Nabídka, která je neomezená a nehrozí tu žádné vyprodání zásob. Vždyť nám to na konci Matoušova evangelia přislíbil samotný Pán, když říká: „Hle, já jsem s vámi po všechny dny až do konce světa!“ (Mt 28,20) Amen.

 

Zdroje obrázků: http://fellowshipoftheminds.com/tag/st-paul/ ; http://www.pagecovers.com/user-covers/01-30-2013/matthew_28_20.jpg

 

Zobrazeno 1652×

Komentáře

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio