Ego sum resurrectio et vita (Jan 11, 25)

Nečekaný objev - Boží slovo je živé

15. 3. 2015 14:41
Rubrika: Liturgie

    Během liturgických čtení při mši svaté nebo při soukromém čtení z Písma svatého můžeme narazit na větu z listu Židům: "Boží slovo je plné života a síly, ostřejší než každý dvojsečný meč: proniká až k rozdělení duše a ducha, kloubů a morku, a pronáší soud i nad nejvnitnějšími lidskými myšlenkami a hnutími. (Žid 4,12) Asi nikomu z nás nedělá příliš velký problém pochopit, co touto větou autor listu myslel. Ano, Boží slovo není jen nějaká více či méně chytlavá četba, která nás může nebo nemusí zaujmout, ale je to živé slovo, které nám říká samotný Bůh. Proto nemůže nechat nikoho chladným. Každého člověka, který ho slyší, musí oslovit a on na něj má také reagovat. Nicméně musíme si přiznat, a to střílím hlavně do vlastních řad, že ať už si ho někdy čteme sami, slyšíme či předčítáme v kostele, realita je úplně jiná.

    Dnes jsem však měl poprvé v životě možnost zažít snad tu nejrychlejší možnou odpověď na slyšené Boží slovo. Když jsem jako obvykle při nedělní mši svaté předčítal evangelium, které začínalo: "Jako Mojžíš vyvýšil na poušti hada, tak musí být vyvýšen Syn člověka, aby každý, kdo věří, měl skrze něho život věčný..." stala se nečekaná věc, že jedna paní ze zadní část kostela zvolala silným hlasem: "Já nevěřím, já nevěřím...na shledanou!" Jako zkušený, silným hlasem obdařený a mikrofonem zesílený jedinec jsem se samozřejmě nenechal překřičet, ale zbytek evangelia už jsem četl s naprosto jiným pocitem než jeho začátek. Tehdy mi opět došlo - nečteš tu nějaké zbožné historky, ale Boží slovo. A je tomu opravdu tak. I když nám to často uniká, nic to nemění na tom, že Boží slovo je opravdu živé a vyžaduje naši odpověď.

 

Zdroj obrázku: http://ak.picdn.net/shutterstock/videos/1102486/preview/stock-footage-a-closeup-of-the-text-of-a-bible-from-chapter-verse-of-the-book-of-john.jpg

Zobrazeno 1133×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio